Satinfobox.com
https://forum.satinfobox.com/

НУРТС Диджитъл стартира цифровия ефирен сигнал
https://forum.satinfobox.com/viewtopic.php?f=69&t=505
Страница 1 от 1

Автор:  admin [ 01 Мар 2013 19:49 ]
Заглавие:  НУРТС Диджитъл стартира цифровия ефирен сигнал

На 01.03.2013 г. НУРТС Диджитъл постигна покритие на над 95% от населението на България с цифров ефирен сигнал. Съгласно заданията на Първия етап oт Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в България стартира и едновременното излъчване на цифров и аналогов ефирен сигнал – т. нар. simulcast период, който ще продължи точно шест месеца. На 01.09.2013, аналоговият ефирен телевизионен сигнал ще бъде спрян и зрителите в страната ще могат да приемат само цифрови ефирни програми.
Втората мрежа на НУРТС Диджитъл покрива 85% от населението на страната. Т.нар. обществен мултиплекс, излъчващ програмите на БНТ, е с покритие на 95% от населението на България. Той е реализиран от фирма Фърст Диджитал.
Цифровото ефирно излъчване по стандарт Digital Video Broadcast – Terrestrial (DVB-T) позволява излъчването на повече канали със значително по-високо качество на звука и картината в сравнение с аналоговата ефирна телевизия.
От 1 март в цифровия ефир вече са 9 програми – БНТ1, БТВ, Нова Телевизия, Тв7, ББТ, България Он Ер , БНТ 2, БНТ Свят и БНТ 1 в HD формат. Те могат да бъдат приемани напълно свободно – също както аналоговите програми, излъчващи се паралелно с тях. Предвижда се броят на телевизионните програми в цифров ефир да бъде увеличен.
За да приемат цифрова ефирна телевизия (DVB-T), зрителите трябва да разполагат с телевизионен приемник с MPEG-4 тунер или с външен декодер (сет топ бокс), който да свържат към телевизора си. По отношение на приемната антена няма специфични изисквания – ако е вътрешна, е препоръчително да е с усилвател.

Инфо:nurts.bg

Автор:  admin [ 01 Мар 2013 19:50 ]
Заглавие:  Re: НУРТС Диджитъл стартира цифровия ефирен сигнал

След като публикувахме официалното съобщение на НУРТС Диджитъл малко да представим реалната ситуация. След 3 години тестове на зони, предаватели, пакети какво виждаме днес: появиха няколко канала като се вижда още не ясно кои са (БНТ 2, БНТ Свят изчезнаха вече !?) та колко са каналите 6 май от обещаните 8 дефакто БНТ 1 HD не отделен канал. Техническото качество на мултиплексите е ужасно някакви кръцкаци картинки в голяма част от страната при сигнал 100% качество, всички канали са пуснати в 4х3 няма добавен WSS сигнал. Дабавено е EPG за един ден което не излиза на някой модели телевизори. Та за старт това си е чиста Цифроизлагация с неясно бъдеще:) satinfobox.com ще продължи да ви информира за промените по ситуацията.

Прикачени файлове:
cifroizlagaciqta.PNG
cifroizlagaciqta.PNG [ 244.04 KiB | Прегледано 2351 пъти ]

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/