Satinfobox.com
https://forum.satinfobox.com/

Узбекистан забрани турските сериали
https://forum.satinfobox.com/viewtopic.php?f=60&t=217
Страница 1 от 1

Автор:  admin [ 28 Фев 2012 19:24 ]
Заглавие:  Узбекистан забрани турските сериали

Причина за забраната на сериалите е непокорното поведение на някои от героите
28 февруари 2012, 13:16

Ташкент, Узбекистан

Три държавни телевизионни програми в Узбекистан забраниха турските сериали. Мотивът е, че филмите са с неподходящо съдържание.
Източници, близки до държавната телевизия в Ташкент, заявили, че истинската причина за забраната на сериалите е непокорното поведение на някои от героите. Освен това някои от сцените не съответствали на начина на мислене на узбеките, пише в. "Хюрриет".

Подобна забрана на турските сериали държавните телевизии в Узбекистан наложиха и през 2000 г., но впоследствие те бяха върнати на екран. Телевизионният сериал “Перла” беше излъчван по една от узбекските телевизии пет пъти седмично сутрин и в най-гледаното време - праймтайма. Добре познатият на българските зрители актьор Къванч Татлъту, изпълняващ главната роля, стана изключително популярен и сред младежта в средноазиатската бивша съветска република.

Въпреки че според конституцията Узбекистан е светска република, там са доста силни ислямистките настроения. По ирония на съдбата налагането им започна с идването на власт на президента Ислам Каримов още с разпадането на СССР през 1991 г. По-късно обаче той се уплаши от радикалния ислям и предприе сурови законови мерки за обуздаването му.

След терористичните атаки на 11 септември 2011 г. Узбекистан за известно време стана важен съюзник на САЩ и дори прие на своя територия американски войски. През 2005 г. обаче Каримов изостри тона си към Вашингтон и янките напуснаха територията на Узбекистан.


http://www.blitz.bg/news/article/132014

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/